Com el càncer de mama afecta la maternitat

El 2020 el càncer de mama es va convertir en el càncer més diagnosticat entre la població i, alhora, en la principal causa de mort en dones, segons dades de l’Organització Mundial de la Salut.

Gràcies als avenços mèdics i la detecció precoç, les xifres de mortalitat han anat baixant, permetent que les taxes de curació siguin més encoratjadores.

Quan una pacient és diagnosticada, comencen a sorgir moltíssimes preguntes que són summament normals: Hi ha cura? Què em passarà després de sotmetre’m a una quimioteràpia? Podré ser mare després de superar el càncer?

En aquest post els nostres experts en reproducció us explicaran com els tractaments contra el càncer de mama afecten el sistema reproductiu i quines alternatives ofereix la Reproducció Assistida per ser mare quan una dona pateix o ha patit un càncer de mama.

Símptomes del càncer de mama

El càncer de mama, o també conegut com a adenocarcinoma, consisteix en el creixement de les cèl·lules de la glàndula mamària, el qual es manifesta, generalment, mitjançant l’aparició d’un bony al pit o zona de l’aixella.

A diferència d’altres tipus de càncers que també afecten les dones, el càncer de mama no és del tipus infecciós ni transmissible com ho poden ser el virus del papil·loma humà o del coll uterí.

Per tenir més alternatives i possibilitats de curar el càncer, és fonamental fer una detecció primerenca i mantenir l’hàbit de fer-se autoexploracions periòdicament.

Dins dels símptomes més comuns del càncer de mama trobem:

– Bonys al pit o a l’aixella

– Canvis en la mida o forma del pit

– Canvis a la pell del pit

– Secreció inusual al mugró

cancer de mama y maternidad

Tipus de càncer de mama més comuns

Hi ha diversos tipus de càncer de mama i, cadascun, amb els seus determinats tractaments, però és molt important tenir en compte que el tipus de càncer serà determinat pel tipus de cèl·lules afectades.

Addicionalment, s’ha de diferenciar per la seva extensió al cos. Es parla de càncer in situ quan el càncer només es troba en un conducte de la llet i no s’ha propagat a la resta de teixit mamari. D’altra banda, es parla de càncer invasiu quan el càncer ha envaït els voltants del teixit mamari.

Segons l’American Cancer Society, alguns dels tipus de càncer de mama més comuns són:

1- Carcinoma ductual in situ

– Es presenta als conductes de la llet

– Amb una detecció precoç es pot tractar amb èxit

– Aquest tipus de carcinoma representa un 70% a 80% dels casos de càncer de mama (dades de l’American Cancer Society)

2- Carcinoma lobulillar

– Es presenta a les glàndules que produeixen la llet

– Poques vegades es transforma en invasiu

La teva primera visita de Reproducció Assistida gratis

Quan el càncer de mama es presenta en embarassades

El diagnòstic de càncer de mama durant l’embaràs pot ser molt aclaparador i angoixant, però has de saber que el càncer de mama durant l’embaràs és poc comú.

A Espanya s’estima que una de cada 3.000 a 10.000 dones gestants són diagnosticades amb càncer de mama, segons dades de l’Associació Espanyola contra el Càncer.

Com que la dona embarassada està vivint diversos canvis hormonals, la detecció d’un possible cas de càncer de mama és encara més difícil, ja que els principals canvis que es presenten tenen lloc als pits. Per això, et recomanem que, davant de qualsevol tipus de canvi en els teus pits, facis una visita mèdica perquè et derivin a una prova especialitzada i intentar detectar-ho amb la màxima anticipació possible.

Diagnòstic del càncer durant l'embaràs

Hi ha diversos estudis que permeten detectar el càncer de mama durant l’embaràs. Entre ells, una de les primeres alternatives a què s’acudeix és una ecografia mamària, ja que no emet radiació i efectuar-la és molt més senzilla.

D’altra banda, també es poden fer mamogrames, ja que la quantitat de radiació és més limitada i es dirigeix als pits, evitant que arribi a la resta del cos.

Addicionalment hi ha altres mètodes, per exemple, les ressonàncies magnètiques nuclears o biòpsies que també poden ser una alternativa per a la pacient i el metge.

La decisió de quina és la millor manera de diagnosticar el càncer de mama durant l’embaràs la determinaran els metges especialistes que us atenguin, ja que ells són els que porten el control del vostre embaràs i podran saber millor quina alternativa menys invasiva triar.

Tractament del càncer durant l'embaràs

Per determinar quin tractament triar s’hauran de considerar diversos factors com ara els mesos de gestació, l’edat, les característiques i l’estadi del tumor, i, especialment, els desitjos de la pacient.

Els tractaments quirúrgics són una de les alternatives que s’ofereixen per combatre el càncer i consisteix a extirpar el tumor. Aquí el metge pot optar per mantenir els pits amb el teixit sa que queda (cirurgia conservadora) o bé per extirpar tot el pit (mastectomia).

D’altra banda, des de fa molts anys que la quimioteràpia s’ha pogut comptabilitzar com una alternativa molt bona de tractament a dones gestants. En aquest tipus de tractaments és fonamental saber que durant el primer trimestre de l’embaràs no s’hi ha d’acudir, ja que són setmanes claus per a la formació dels òrgans del nadó.

Em puc quedar embarassada després de superar un càncer de mama?

Els tractaments contra el càncer de mama afecten principalment la reserva ovàrica, incidint directament en la fertilitat de la dona. Tot i això, una dona sí que es pot quedar embarassada després de superar un càncer de mama, sempre que prengui certes precaucions abans d’iniciar el seu tractament.

L’escenari ideal és que, quan s’hagi detectat precoçment el càncer, acudeixi a la preservació de la fertilitat mitjançant la congelació d’òvuls o de l’escorça ovàrica.

La congelació d’òvuls, o també coneguda com la vitrificació d’ovòcits, és una molt bona alternativa que ofereix la reproducció assistida a dones que acaben de ser diagnosticades amb càncer de mama, ja que els permet congelar els òvuls que tenen en aquell moment per poder utilitzar-los després del tractament oncològic.

Aquesta alternativa tindrà més possibilitats d’èxit si la pacient compta amb òvuls de bona qualitat i és fèrtil.

Preguntes freqüents sobre el càncer de mama i la fertilitat

Hi ha alguns factors que poden propiciar el risc de patir aquesta malaltia com, per exemple, tenir més de 40 o 45 anys, antecedents familiars de càncer de mama, teràpies hormonals després de la menopausa, no haver estat mai embarassada, entre d’altres.

No hi ha una edat determinada perquè es presenti el càncer de mama, però, hi ha més probabilitat que aparegui després dels 40 anys.

Els tractaments contra el càncer, com ara la quimioteràpia, afecten la reserva ovàrica, alterant la capacitat de ser mare.

Si la dona està en edat fèrtil i vol ser mare en un futur, llavors pot acudir a la Reproducció Assistida per efectuar una congelació d’òvuls i utilitzar-los més endavant.

Si estàs interessada a obtenir més informació sobre la congelació d’òvuls o un altre tipus de tractament de reproducció assistida, et convidem a escriure’ns, la primera visita és gratuïta! I, en cas que ho necessitis, a IVFforYOU comptem amb l’opció de finançament del tractament que hagis de fer.

Últims posts

Tractaments destacats

Pide una cita gratuita

Rellena el formulario y nos pondremos en contacto contigo para concretar una cita con un experto.

Demana cita gratuïta

Omple el formulari i ens posarem en contacte amb tu per concretar una cita amb un expert.