Què és el mètode ROPA i la maternitat compartida?

La reproducció assistida ha permès que moltes persones amb problemes de fertilitat puguin assolir el seu somni de tenir fills. Però per a les dones homosexuals, els avenços tecnològics que s’han aconseguit amb el Mètode ROPA han suposat un abans i un després a la seva maternitat.

En aquest article us explicarem què és el mètode ROPA, com funciona, i per què es parla de maternitat compartida quan ens referim a aquesta tècnica.

¿Com funciona el métode ROPA?

El mètode ROPA, o Recepció d’Ovocits de la Parella, és una tècnica de reproducció assistida que permet que una parella de lesbianes participi activament de tot el procés de l’embaràs fins a donar a llum.

El procés consisteix que una de les integrants de la parella realitza una estimulació ovàrica per poder aconseguir un desenvolupament fol·licular que permeti obtenir més ovòcits madurs en aquest cicle menstrual. Després d’això, es fa una punció fol·licular, on es triaran els òvuls de millor qualitat per ser inseminats amb el semen d’un donant mitjançant una fecundació in vitro o una ICSI al laboratori. Després de tres o quatre dies, aquests seran transferits a l’úter de la mare gestant, que serà l’encarregada de donar a llum el nadó.

Perquè aquest procés funcioni, és fonamental que es faci una sincronització del cicle menstrual de les dues dones, ja que totes dues han de seguir un tractament hormonal.

procés es duu a terme a través dels següents passos detallats:

Primera consulta
La parella acudeix a una clínica especialitzada en Reproducció Assistida, on se'ls fa una primera avaluació mèdica i se'ls sol·licita una sèrie de proves mèdiques per avaluar-ne l'estat de salut i fertilitat.
1
Elecció del donant
El donant és totalment anònim, però, se sotmeten a estudis mèdics previs. A IVFforYOU realitzem anàlisi de compatibilitat per incrementar les possibilitats de tenir un embaràs exitós. Tots els nostres donants passen per exclusives proves per assegurar la qualitat de la donació.
2
Estimulació ovàrica
La mare donant realitza un tractament hormonal per estimular els seus ovaris i produir òvuls de qualitat.
3
Preparació endometrial
Es prepara l'endometri de la mare receptora. Per això, se li subministraran medicaments per preparar-ne l'endometri i afavorir la implantació de l'embrió.
4
Punció ovàrica
Quan els òvuls estan llestos, es realitza una punció ovàrica per extreure'ls i portar-los al laboratori per a la seva classificació i cultiu.
5
Fecundació in vitro
Una vegada seleccionats els de millor qualitat, es procedeix a fer la fecundació dels òvuls amb el semen del donant mitjançant la tècnica de Microinjecció Espermàtica (ICSI) o una Fecundació In Vitro convencional..
6
Transferència embrionària
Quan l'endometri de la dona receptora tingui un gruix de 7-10 mm, es farà la transferència. Per fer-ho, s'utilitza una cànula fina i flexible que s'introdueix per la vagina i el coll uterí. És un procés totalment indolor i ràpid que no requereix anestèsia ni ingrés hospitalari, per la qual cosa no t'enfrontes a cap risc.
7
Test d'embaràs
12 o 14 dies després de la transferència, es realitzarà una anàlisi de sang per mesurar el nivell de l'hormona beta-hCG, que indica si hi ha embaràs o no. Si el resultat és positiu, es confirma amb una ecografia transvaginal a les 3 o 4 setmanes.
8

Quina és la taxa d'èxit del mètode ROPA?

Les taxes d’èxit del mètode ROPA són molt semblants a les duna Fecundació In Vitro, ja que realment aquest mètode es duu a terme mitjançant una FIV.

Cal tenir en compte que el resultat final depèn de diversos factors. Pel costat de la mare que aporta els òvuls, serà molt rellevant l’edat i la qualitat i la quantitat dels òvuls obtinguts després de l’estimulació ovàrica. Pel que fa a la mare receptora, l’estat de l’úter serà determinant.

Segons l’“Informe estadístic de Tècniques de Reproducció Assistida 2016”, la taxa d’embaràs per cicle amb el mètode ROPA pot superar el 60%. Al nostre centre, les taxes d’èxit per a aquest tractament són del 85% per cicle.

Per assegurar aquestes xifres i incrementar les possibilitats d’assolir l’embaràs, és molt important que tu i la teva parella seguiu en tot moment les recomanacions mèdiques i feu un seguiment adequat de cada etapa d’aquest mètode.

0%
Taxa d'embaràs a IVFforYOU
Mètode ROPA

La teva primera visita de Reproducció Assistida gratis

Quan es recomana recórrer a la maternitat compartida?

El mètode ROPA està principalment indicat per a les parelles de dones lesbianes que volen tenir un fill biològic i participar ambdues del procés, una com a mare donant i l’altra com a mare receptora/gestant.

Per accedir al mètode ROPA, tant la mare que aportarà els òvuls com la receptora han de complir una sèrie de requisits:

Es recomana que la mare que aporta els òvuls sigui la més jove per garantir una millor qualitat dels òvuls. Tot i això, la decisió final la tindreu vosaltres amb la guia de l’equip mèdic.

També és recomanable que, principalment, la dona que aporta els òvuls es faci anàlisis genètiques per a evitar possibles transmissions de malalties hereditàries.

La mare gestant ha de tenir una cavitat uterina sense malformacions i no ha de patir malalties que puguin afectar o impedir l’embaràs.

Les dones han d’estar legalment casades, segons la llei 14/2006 sobre tècniques de reproducció humana assistida, ja que el mètode ROPA implica una donació de gàmetes no anònima.

Pros i contres del mètode ROPA

Com totes les tècniques de Reproducció Assistida, el mètode ROPA té una sèrie d’avantatges i dificultats que cal conèixer per poder prendre una decisió informada.

A continuació, enumerarem tant els pros com els contres daquesta tècnica.

Avantatges del mètode ROPA

– Permet a les parelles de dones lesbianes compartir la maternitat biològica del seu fill/a, sent una d’elles la que aportarà els òvuls i l’altra la que gestarà i donarà a llum al nadó.

– Afavoreix l’enllaç afectiu entre les mares i el nadó des de l’inici del procés.

– Té altes taxes dèxit

– Possibilitat de realitzar una transferència embrionària en fresc, en ser dues dones les que participen del procés.

Inconvenients

– Requereix una sincronització entre els cicles menstruals de les dues dones, cosa que implica un major esforç físic i psicològic.

– Implica sotmetre’s a un tractament hormonal amb possibles efectes secundaris, com ara dolor abdominal, inflor, canvis d’humor o síndrome d’hiperestimulació ovàrica.

– No garanteix l’embaràs ni evita el risc d’avortament espontani o de malformacions fetals.

La seguretat social cobreix el mètode ROPA?

Lamentablement, la resposta és no. El mètode ROPA no està inclòs a la cartera bàsica de serveis del Sistema Nacional de Salut (SNS), per la qual cosa les dones que vulguin accedir a aquesta tècnica en particular ho han de fer per la via privada.

Aquestes limitacions legals fan que el mètode ROPA només estigui disponible a les clíniques privades de Reproducció Assistida, que ofereixen una major flexibilitat i personalització del tractament.

Tot i això, és molt rellevant saber que hi ha alternatives ofertes també per la Seguretat Social com poden ser la FIV o la Inseminació Artificial amb semen de donant.

Llei de Reproducció Assistida a Espanya i el mètode ROPA

Com hem avançat anteriorment, la llei 14/2006 és la norma que regula l’ús i l’aplicació de les tècniques de reproducció assistida a Espanya.

Pel que fa al mètode ROPA, la llei espanyola estableix que:

– Les dones que es vulguin sotmetre al mètode ROPA han d’estar legalment casades.

– Les dones que es vulguin sotmetre al mètode ROPA han de signar un consentiment informat on expressin la seva voluntat de realitzar el tractament i la seva acceptació de les possibles conseqüències.

– Les dones que es vulguin sotmetre al mètode ROPA han de complir els requisits mèdics i psicològics exigits per a la resta de les tècniques de Reproducció Assistida.

– El donant de semen ha de ser anònim i no pot conèixer la identitat de les receptores ni del fill o filla nascut. Tampoc no podrà reclamar cap dret ni obligació sobre aquest/a.

– Ambdues dones tindran els mateixos drets i deures sobre el/la menor.

– Només excepcionalment, en circumstàncies extraordinàries que comportin un perill cert per a la vida o la salut del fill o quan sigui procedent d’acord amb les lleis processals penals, es pot revelar la identitat dels donants, sempre que aquesta revelació sigui indispensable per evitar el perill o per aconseguir la finalitat legal proposada.

Quin és el preu del mètode ROPA a Espanya?

El preu del mètode ROPA a Espanya varia segons la clínica i el tipus de tractament escollit. En general, es pot estimar que el cost mitjà ronda els 6.000 euros per cicle, encara que pot oscil·lar entre 3.500 i 8.000 euros.

A IVFforYOU estem molt orgullosos d’oferir-vos preus molt competitius, assegurant l’accés als millors especialistes i instal·lacions mèdiques d’avantguarda.

El preu del mètode ROPA a IVFforYOU és de 3.600€ i inclou:

– La primera consulta

– Proves mèdiques.

– L´estimulació ovàrica i la preparació endometrial.

– La punció ovàrica i la transferència embrionària.

– La fecundació in vitro i el cultiu embrionari.

– La mostra de semen del donant.

No obstant això, hi ha alguns aspectes addicionals que poden incrementar el preu final, com ara:

– La necessitat de fer més d’un cicle per aconseguir l’embaràs.

– La congelació i la conservació dels embrions sobrants.

– La realització de proves genètiques o diagnòstiques addicionals.

– La contractació d’una assegurança o un pla de finançament per cobrir part o tot el tractament.

Addicionalment, tal com passa amb la resta de les tècniques i tractaments de Reproducció Assistida, és important que sàpigues que, generalment, la medicació no està inclosa.

Per aquesta raó, és molt important informar-se bé sobre les condicions i els serveis que ofereix cada clínica abans d’escollir-ne una o una altra. També és convenient comparar preus i valorar les opcions més adequades segons les necessitats i les possibilitats econòmiques de cada parella.

El mètode ROPA és una alternativa molt bona perquè les parelles de lesbianes puguin participar activament en l’embaràs del seu futur nadó. Ara la decisió final depèn de tu i de la teva companya!

Si estàs interessada en realitzar algun tipus de tractament de Reproducció Assistida a Barcelona, et convidem a escriure’ns, la primera visita amb els nostres experts és gratuïta!

Últims posts

Tractaments destacats

Pide una cita gratuita

Rellena el formulario y nos pondremos en contacto contigo para concretar una cita con un experto.

Demana cita gratuïta

Omple el formulari i ens posarem en contacte amb tu per concretar una cita amb un expert.