La maternitat després d’un càncer d’ovari

El càncer d’ovari és un dels 10 càncers del sistema reproductiu que produeixen més morts, segons xifres de l’International Agency for Research on Cancer. A més, es troba dins del grup de càncers de l’aparell reproductiu més diagnosticats a tot el món.

Només als Estats Units, s’estima que el 2023 es diagnostiquin més de 19 mil nous casos de càncer d’ovari. A Espanya, per part seva, la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica estima que el 2023 es diagnostiquin més de 3 mil nous casos.

Quan una dona és diagnosticada de càncer d’ovari sorgeixen moltíssims dubtes sobre el present i el futur. Preguntes totalment normals que van des dels tractaments que hi ha per curar-se, fins si és possible ser mare després d’haver estat diagnosticada de càncer d’ovari.

En aquest post, els nostres experts en Reproducció Assistida us informaran del càncer d’ovari: quins símptomes es presenten, els seus tipus, el procés de diagnòstic i com impacta en una futura maternitat.

Detecció i símptomes del càncer d’ovari

Actualment no està comprovada la causa exacta que origina el càncer d’ovari. Tot i això, diverses investigacions apunten que la probabilitat de desenvolupar aquesta malaltia augmenta amb l’edat i sota certes condicions com, per exemple:

– Mutació del gen BRCA1 o BRCA2

– No haver-se quedat embarassada prèviament

– Tenir més de 45 anys

– Haver patit prèviament càncer de mama, còlon o úter

– Antecedents familiars de càncer d’ovari, mama o còlon

– Patir d’endometriosi

Alguns dels símptomes més comuns que es poden experimentar són sensació d’indigestió, desitjos d’orinar, dolor abdominal, dolor pèlvic, sensació de inflor, entre d’altres.

La detecció del càncer d’ovari varia segons la tipologia de càncer i segons l’estadi del càncer.

Les proves diagnòstiques més comunes per diagnosticar un càncer d’ovari són:

– Examen pèlvic

– Ecografia transvaginal o tomografies d’abdomen i pelvis

– Citologia cèrvic vaginal

– Analítica de sang de marcadors tumorals

– Biòpsia d’una mostra de teixit ovàric

– Radiografia de tòrax

– Anàlisi de sang per analitzar possibles canvis de gens

La teva primera visita de Reproducció Assistida gratis

Tipus de càncer d’ovari

Hi ha diversos tipus de càncers d’ovari que es poden categoritzar, graduar i subdividir en més tipologies.

El diagnòstic específic del tipus de càncer el farà el metge especialista en una anatomia patològica mitjançant l’anàlisi de la mostra del tumor. En aquesta mateixa anàlisi, el metge coneixerà l’estadi de la malaltia, és a dir, que tan estesa està i, segons això, es determinarà el pronòstic i si és possible curar-se.

A continuació, us explicarem els tres principals càncers d’ovaris més freqüents en les dones

1- Tumors epitelials

És un dels tipus de càncers d’ovari més comuns i es presenta majoritàriament en dones de més de 50 anys. Aproximadament, el 80% dels càncers d’ovari malignes són carcinomes ovàrics epitelials.

Aquest tipus de tumors tenen origen a les cèl·lules de la superfície externa de l’ovari i poden ser benignes, de baix potencial maligne (limítrofs) o malignes.

Depenent de la cèl·lula de l’ovari en què s’origini, es poden subdividir en quatre principals subtipus:

– Serosos: són els més diagnosticats i poden ser de diferents graus.

– Mucinosos: són els que produeixen una mucositat per la cavitat peritoneal i, generalment, es diagnostiquen en estadis precoços.

– Endometrioides: són els que tenen aspecte fosc i sòlid.

– Cèl·lules clares: són els que, en analitzar-los, s’aprecia que les cèl·lules que el conformen són clares.

2- Tumors de cèl·lules germinatives

Aquest tipus de tumor no és tan freqüent, de fet menys del 2% dels diagnòstics de càncer d’ovari són del tipus de cèl·lules germinals. Es desenvolupa a partir de cèl·lules reproductores d’òvuls als ovaris i es presenta majoritàriament en dones entre 20 i 30 anys.

A nivell global, la majoria d’aquests tumors són benignes, és a dir, no presenten riscos per a la vida de la pacient. Tot i això, hi ha alguns casos en què són cancerosos.

3- Tumors de cèl·lules estromals

Els tumors de cèl·lules estromals es formen als teixits que sostenen els ovaris i representen un percentatge molt baix de tots els diagnòstics de càncer.

Tractaments per al càncer d'ovari

Un cop identificat el tipus de càncer i el seu estadi, es pot determinar el tipus de tractament més adequat per a la pacient.

Entre els tractaments més comuns per al càncer d’ovari hi trobem:

1- Cirurgia

Correspon a l’extirpació del tumor quirúrgica. En la majoria dels casos s’acompanya amb un tractament de quimioteràpia. Depenent de l’edat de la pacient i de l’estadi del càncer, es podrà optar per una cirurgia conservadora i citorreductora. La cirurgia conservadora és molt recomanada en dones que volen tenir fills i que estan en un estat molt precoç del càncer. Si s’opta per la cirurgia conservadora, llavors només s’extirpa l’ovari on hi ha el tumor.

2- Quimioteràpia

La quimioteràpia és un dels tractaments també més utilitzats per als càncers d’ovari perquè, generalment, és un complement a la cirurgia per eliminar les restes del tumor que segueixin al cos de la pacient.

La recomanació d’una quimioteràpia vindrà després d’una biòpsia i hi trobem dos tipus de quimioteràpia: la neoadjuvant o la de dosi densa.

Generalment, a la quimioteràpia neoadjuvant s’administren fàrmacs cada 3 setmanes i durant 3 o 4 cicles, depenent de la pacient. Per la seva banda, a la quimioteràpia de dosi densa s’administren fàrmacs setmanalment.

Si t’han recomanat quimioteràpia i desitges tenir fills, és important que ho comuniquis al teu metge. Hi ha dones que després dels cicles de quimioteràpia no tenen dificultats per quedar-se embarassades, però hi ha pacients en què la quimioteràpia causa problemes de fertilitat o fallada ovàrica.

3- Teràpia hormonal

És recomanada majoritàriament per tractar els tumors estromals i s’indiquen medicaments que bloquegen o redueixen els nivells d’hormones per evitar el creixement del tumor.

La maternitat després d’un càncer d’ovari

Un dels principals dubtes de les dones després de ser diagnosticades amb càncer d’ovari és si tindran la possibilitat de ser mares. La resposta definitiva dependrà del diagnòstic i tractament recomanat pels especialistes.

És molt important que, tan aviat com la pacient rebi el diagnòstic, s’informi de les opcions que té al seu abast abans d’iniciar els tractaments.

Anteriorment parlàvem que la cirurgia d’ovari és una de les vies més comunes per acabar amb el tumor. En aquells casos en què s’extirpa un sol ovari i es deixa intacte l’úter, la pacient té la possibilitat de quedar-se embarassada de manera natural.

Gràcies als avenços mèdics, la reproducció assistida és una bona alternativa a la qual acudir, ja que permet ser mare amb tècniques com la congelació d’òvuls o bé, mitjançant la utilització d’òvuls de donant. En alguns casos, si la qualitat ovocitària no ha estat danyada per la quimioteràpia, es pot recórrer també a la FIV amb òvuls propis, encara que aquesta opció sol ser minoritària.

Congelació d’òvuls

La vitrificació o la congelació d’òvuls és l’alternativa més comuna a la qual acudeixen les pacients abans de començar amb el tractament per al càncer d’ovari, ja que permet posposar la maternitat sense tenir el risc que els seus òvuls es vegin danyats.

En aquest procediment, la pacient se sotmet a una estimulació ovàrica per després extreure i congelar els òvuls de més qualitat. Gràcies a aquesta tècnica, la pacient pot mantenir les possibilitats de ser mare amb els seus propis òvuls.

Ovodonació i transferència d'embrions congelats

Si, a causa de la complexitat i l’estadi del càncer, la dona no pot conservar els seus ovaris, la Reproducció Assistida ofereix la possibilitat d’acudir a la donació d’òvuls (o ovodonació).

Aquesta tècnica consisteix a implantar els òvuls donats per una donant anònima a l’úter de la pacient. A IVFforYOU realitzem una anàlisi ginecològica prèvia, on analitzem l’historial mèdic de la donant i pacient, per així assegurar una correcta compatibilitat.

Preguntes freqüents del càncer d'ovari i maternitat

Sí. Abans de començar amb el tractament contra el càncer, és important que acudeixis a un metge especialitzat en Reproducció Assistida perquè et guiï en les alternatives que tens. Generalment, es pot acudir a la vitrificació d’òvuls per utilitzar-los després del tractament o també a l’ovodonació.

Segons les xifres de la Xarxa Espanyola de Registres de Càncer, el nombre de casos incidents del càncer d’ovari s’agrupa principalment en dones des dels 45 anys fins als +65 anys.

Dependrà de quin tractament contra el càncer d’ovari et recomanin. Hi ha més probabilitats d’afectar la fertilitat si sotmetem el cos a una quimioteràpia de dosi densa, és a dir, on s’exposa més el cos als fàrmacs.

No hi ha temps específic, ja que tot dependrà del tractament subministrat. Tot i això, es recomana esperar més de sis mesos si t’has sotmès a una cirurgia en què s’hagi extirpat el tumor.

Si necessites contactar amb un centre de reproducció assistida, et convidem a escriure’ns, la primera visita és gratuïta! I, en cas que ho necessitis, a IVFforYOU comptem amb l’opció de finançament del tractament que hagis de fer.

Últims posts

Tractaments destacats

Pide una cita gratuita

Rellena el formulario y nos pondremos en contacto contigo para concretar una cita con un experto.

Demana cita gratuïta

Omple el formulari i ens posarem en contacte amb tu per concretar una cita amb un expert.