Per què cal fer una estimulació ovàrica en els tractaments de reproducció assistida?

L’estimulació ovàrica busca augmentar la quantitat d’òvuls produïts per la dona per tenir més probabilitats d’èxit en els tractaments de reproducció assistida. Per això, s’administren medicaments que faran madurar diversos fol·licles ovàrics alhora, per posteriorment fecundar-los a l’úter de la dona o, bé, al laboratori.

En aquest article, els experts en Reproducció Assistida d’IVFforYOU t’explicaran en detall en què consisteix l’estimulació ovàrica, els medicaments utilitzats, quins són els símptomes associats i els efectes secundaris; i també t’explicarem com eliminar les hormones després d’un tractament de fertilitat.

Fases d’una estimulació ovàrica

Evaluació mèdica

El primer pas sempre serà una revisió mèdica general, ja que els especialistes en Reproducció Assistida seran els que t’indicaran quin tipus d’estimulació ovàrica necessites realitzar depenent del tipus de tractament de Reproducció Assistida.

En aquesta fase, hauràs de fer una sèrie d’analítiques i es revisarà també el teu historial mèdic general i ginecològic. A més, es planificarà l’inici del tractament segons el teu cicle menstrual.

estimulacion_ovarica

Estimulació

Un cop es tingui la validació de la revisió mèdica, es començarà l’estimulació ovàrica mitjançant l’administració d’hormones que estimulen el desenvolupament dels fol·licles ovàrics.

La medicació començarà a ser subministrada el mateix dia que iniciïs el teu cicle menstrual, ja que l’objectiu és sincronitzar el creixement dels fol·licles.

Depenent del tipus de medicaments que et subministrin i el protocol que triïn els especialistes, el temps de durada d’aquesta fase es podria estendre uns 10 dies, aproximadament.

Generalment, per a aquesta fase de l’estimulació ovàrica se solen administrar gonadotropines per desencadenar l’ovulació.

Monitorizació i maduració dels fol·licles

En aquest punt, els metges et realitzaran controls mèdics per monitoritzar el creixement i la maduració dels fol·licles. Per fer-ho, et faran ecografies i, si s’estima convenient, analítiques de sang.

Un cop el fol·licle estigui arribant al seu estat de maduració final, se’n farà coincidir la seva maduresa amb l’ovulació. Per això, se subministrarà una injecció final de l’hormona hCG que permetrà que els fol·licles completin la seva maduració.

Punció ovàrica

36 hores després de la injecció final de l’hormona hCG, es duu a terme la punció ovàrica sota anestèsia on es recol·lectaran els òvuls madurs. Quan els òvuls són extrets, són portats al laboratori per avaluar-los i seleccionar aquells de millor morfologia. Després d’això, es procedirà a la Fecundació In Vitro o la Inseminació Artificial.

La teva primera visita de Reproducció Assistida gratis

Els medicaments utilitzats per als tractaments de fertilitat

Amb la subministració de medicaments el que es fa és augmentar la producció d’hormones que el cos ja produeix de manera normal, però a nivells més alts per aconseguir una major quantitat de fol·licles.

Els medicaments i la durada de l’estimulació ovàrica dependran del tipus de protocol que recomani el metge.

Entre les hormones més habituals que es fan servir durant l’estimulació ovàrica, trobem dos tipus de gonadotropines: l’hormona fol·liculoestimulant i l’hormona hCG.

A nivell general, les gonadotropines se subministren per desencadenar l’ovulació i maduració dels fol·licles.

L’hormona fol·liculoestimulant (FSH) s’encarrega de regular el cicle reproductiu d’homes i dones. Particularment a les dones, s’encarrega de regular el cicle menstrual i desenvolupar els fol·licles ovàrics. Per això, aquesta hormona és fonamental per als tractaments de reproducció assistida, ja que permet obtenir un desenvolupament fol·licular múltiple.

Quant a l’hormona hCG és la que genera al punt inicial l’embrió i, per tant, serà fonamental per fer proves d’embaràs tant d’orina com de sang durant la betaespera. Particularment, per als tractaments de reproducció assistida, aquesta hormona s’indica abans de la punció ovàrica per produir la maduració final i alliberar l’òvul.

Pel que fa a les vies d’administració, generalment, els medicaments d’estimulació ovàrica són subministrats a través d’injeccions subcutànies, però també en podem trobar alguns que es poden administrar per via oral.

És molt important que tots dos tipus d’hormones siguin prescrites i monitoritzades durant el període de subministració per personal mèdic especialitzat, ja que, altrament, pots patir la síndrome d’hiperestimulació ovàrica.

Símptomes i efectes secundaris de l'estimulació ovàrica

Després de sotmetre’s a una estimulació ovàrica, és possible que experimentis alguns símptomes comuns, com ara una ovulació dolorosa i gasos.

Els símptomes i efectes secundaris més freqüents en aquest tipus de tractaments són:

– Mals de cap: poden ser deguts a l’augment dels nivells d’estrògens a la sang, que afecten la pressió arterial i la dilatació dels vasos sanguinis.

– Reaccions locals: algunes dones poden presentar irritació, envermelliment o inflamació al lloc on s’injecten els medicaments.

– Distensió i dolor abdominal: el creixement dels fol·licles ovàrics pot provocar una sensació de inflor o pesadesa i fins i tot rampes a l’abdomen i zona pèlvica.

– Símptomes gastrointestinals: efectes secundaris com ara diarrea, vòmits, restrenyiment o gasos solen ser molt comuns a causa de l’ús d’hormones.

– Molèsties mamàries: els estrògens també poden provocar una major sensibilitat o tensió als pits.

– Sufocacions: són episodis de calor sobtada que es deuen a les fluctuacions hormonals.

– Canvis d’humor: essent un tractament amb ús d’hormones, aquestes solen afectar també l’estat anímic de les dones, causant ansietat, depressió, irritabilitat o cansament.

– Reaccions al·lèrgiques: són molt rares, però poden passar en algunes dones que tenen hipersensibilitat a algun dels components dels medicaments. Els símptomes poden ser respiratoris (dificultat per respirar, tos, sibilàncies), cutanis (acne, erupcions, picor) o generals (febre, calfreds, marejos).

– Ovulació dolorosa: això és perquè el creixement dels fol·licles ovàrics pot provocar molèsties o rampes a la zona baixa del ventre

Un dels efectes secundaris més greus que pot provocar l’estimulació ovàrica és la síndrome d’hiperestimulació ovàrica (OHSS).

Es tracta d’una complicació poc freqüent, però potencialment perillosa, que es produeix quan els ovaris responen de manera exagerada als medicaments. La síndrome d’hiperestimulació ovàrica provoca la inflor dels ovaris i fa que aquests es tornin dolorosos.

Els símptomes de l’OHSS van dels més lleus, com a dolor abdominal, nàusees, vòmits i diarrea, als més greus com a insuficiència renal, torsió ovàrica, avortaments espontanis i, en molt rares ocasions, fins a la mort.

Un altre efecte secundari possible de l’estimulació ovàrica és la hiperplàsia endometrial, és a dir, l’engruiximent anormal de l’endometri (la capa que recobreix l’úter) a causa de l’excés d’estrògens. La hiperplàsia endometrial pot causar sagnat uterí anormal (menstruacions abundants o irregulars), cicles menstruals inferiors a 21 dies i sagnat uterí després de la menopausa.

Com eliminar les hormones del cos després d'un tractament de fertilitat?

Després de completar un tractament de fertilitat, el teu cos eliminarà les hormones utilitzades durant l’estimulació ovàrica. El procés d’eliminació de les hormones pot variar d’una persona a una altra, però generalment el cos les metabolitza i les elimina de manera natural a través de l’orina i la femta.

Consells a tenir en compte durant l'estimulació ovàrica

Com explicàvem anteriorment, els efectes secundaris d’una estimulació ovàrica dependran de la persona i del tipus de medicaments subministrats.

En general, durant una estimulació podreu fer una vida completament normal, practicant esport suau i anant a treballar. És important tenir en ment que, si fas esports que siguin d’alt impacte o que requereixin ús de força, és millor fer una pausa i reprendre’l quan hagis finalitzat tot el teu tractament per evitar contraccions uterines i torsions ovàriques.

Sabem que és una etapa amb moltes ànsies i esperança, on experimentaràs efectes produïts per la medicació. Per això, et recomanem que descansis i et recolzis en el suport del teu metge. A IVFforYOU creiem que el benestar de la futura mare és primordial per gaudir d´aquesta etapa plena d´il·lusió.

Si estàs interessada en realitzar algun tipus de tractament de reproducció assistida a Barcelona, et convidem a escriure’ns, la primera visita amb els nostres experts és gratuïta!

Últims posts

Tractaments destacats

Pide una cita gratuita

Rellena el formulario y nos pondremos en contacto contigo para concretar una cita con un experto.

Demana cita gratuïta

Omple el formulari i ens posarem en contacte amb tu per concretar una cita amb un expert.