Tractaments de Reproducció Assistida per a dones homosexuals

Gràcies als avenços de la reproducció assistida, avui qualsevol persona pot tenir la possibilitat d’aconseguir un embaràs.

Fa uns anys, les parelles de dones homosexuals no tenien aquest tipus d’accés a la maternitat i havien de recórrer a l’adopció tradicional. Avui, i gràcies a la reproducció assistida, tenen al seu abast diferents vies per arribar a concebre un nadó.

En aquest post us explicarem els diferents tractaments de Reproducció Assistida als quals una parella de dones homosexuals pot recórrer per ser mares i en quins casos es recomana cadascun.

Actualment, al mercat hi ha tres tècniques que permeten a una parella de lesbianes ser mares:

      1. Mètode ROPA
      2. Inseminació Artificial Intrauterina
      3. Fecundació In Vitro amb donació de semen

És important destacar que, per dur a terme qualsevol tractament per a parelles de lesbianes, és fonamental recórrer a un donant de semen anònim . Actualment, la Llei de Reproducció Assistida no permet que el donant sigui no anònim o conegut; per tant, caldrà acudir a un banc de semen .

1- Maternitat compartida amb el mètode ROPA

El Mètode ROPA (Recepció d’Ovocits de la Parella) permet que ambdues dones participin en l’embaràs com a mares biològiques , ja que, d’una banda, una participa aportant els òvuls (mare donant) i l’altra és la que duu a terme l’embaràs (mare gestant o receptora).

Aquesta tècnica de Reproducció Assistida és una de les preferides per les parelles de lesbianes en els darrers anys, ja que poder compartir la maternitat entre totes dues és, sens dubte, un gran valor diferencial per decantar-se entre aquest i un altre mètode.

Quant costa el mètode ROPA a Espanya?

El preu dependrà de la clínica de Reproducció Assistida i el que aquesta inclogui al servei. Generalment, el preu del mètode ROPA a Espanya oscil·la entre els 3.500€ i els 6.000€.

A IVFforYOU estem orgullosos d’oferir als nostres pacients un dels preus més baixos del mercat, podent accedir a les instal·lacions clíniques més avançades pel que fa a Reproducció Assistida.

Sotmetre’s al Mètode ROPA a la nostra clínica té un cost de 3.600€ i inclou:

  • – Controls mèdics i sincronització dels cicles de les dues pacients
  • – Punció ovàrica
  • – Cultiu embrionari i anàlisi de l’estat dels embrions
  • – Transferència embrionària
  • – Test d’embaràs
  • – Primera ecografia
  • – Costos del quiròfan, sedació, hospitalització ambulatòria i laboratori

Cal tenir en compte que, a la majoria de les clíniques, el cost de la medicació i de la mostra de semen del donant s’afegeixen al preu base del Mètode ROPA.

Pros i contra del Mètode ROPA

La teva primera visita de Reproducció Assistida gratis

2- Inseminació Artificial Intrauterina

La Inseminació Artificial Intrauterina és una altra de les possibilitats que una parella de lesbianes té a l’abast per ser mares.

El procediment consisteix a introduir una mostra de l’esperma d’un donant a l’úter d’una de les pacients.

Prèviament a la inseminació, i per augmentar les possibilitats que la fecundació de l’òvul es dugui a terme amb èxit, la dona que serà inseminada se sotmet a una estimulació ovàrica. Per això, el nostre equip d’especialistes duu a terme controls fol·liculars periòdics a través d’ecografies durant els 10 a 12 dies que dura l’estimulació, per assegurar-se que el creixement fol·licular s’està produint de manera adequada.

En els processos d’inseminació artificial amb donació de semen, sempre es prepara i analitza la mostra de semen en un laboratori. A IVFforYOU creiem que aquest és un dels passos més importants d’aquesta tècnica i per això mateix li prestem moltíssima atenció. I és que l’èxit de la inseminació està molt lligat a la qualitat i mobilitat dels espermatozoides de la mostra de semen que serà utilitzada . Per això, a la nostra clínica duem a terme la “capacitació” de la mostra d’esperma el mateix dia que es durà a terme la inseminació.

Aquest tractament està recomanat a dones de fins a 38 anys i amb una bona reserva ovàrica. En el cas particular de les lesbianes, és recomanable fer una anàlisi per identificar qui de les dues té millors condicions per aconseguir l’embaràs, des d’un punt de vista mèdic, i verificar que no hi hagi complicacions com alteracions en l’ovulació o problemes al coll de l’úter.

3- Fecundació In Vitro amb donació de semen

Una altra de les alternatives és recórrer a la Fecundació In Vitro (FIV) amb donació de semen, un dels tractaments que té una taxa d’èxit millors , oferint un 72.1% d’èxit per cicle de FIV amb òvuls propis.

Aquesta opció consisteix a unir al laboratori els òvuls d’una de les integrants de la parella amb una mostra de semen de donant.

Tal com passa amb la Inseminació Artificial, la FIV requereix que es realitzi una estimulació ovàrica per potenciar el creixement multifolicular. Un cop completada, el procediment consisteix a extreure els òvuls mitjançant punció ovàrica, per després donar pas a la fecundació al laboratori.

Un cop els biòlegs han fecundat els òvuls amb els espermatozoides, es dóna pas al cultiu d’embrions, moment en què es podrà monitoritzar el desenvolupament i la qualitat dels mateixos.

La Fecundació In Vitro amb donació de semen és un tractament recomanat per a dones homosexuals que tinguin més de 35 anys i que potser tinguin algun problema mèdic que afecti la seva fertilitat com, per exemple, baixa reserva ovàrica o trompes impermeables.

La Seguretat Social i els tractaments de Reproducció per a dones homosexuals

Actualment, la llei espanyola 14/2006 de Reproducció Assistida assegura que tota dona, independentment de la seva orientació sexual, té dret a accedir a tractaments de reproducció assistida.

En aquest sentit, és possible fer tractaments de reproducció assistida a través de la Seguretat Social espanyola. No obstant això, les tècniques ofertes podrien variar segons el centre on s’acudeixi o la Comunitat Autònoma on es visqui.

Generalment, la Seguretat Social ofereix accés als tractaments a aquelles parelles que compleixin els requisits estipulats per cada comunitat i centre mèdic.

Preguntes freqüents sobre les tècniques de reproducció disponibles per a dues dones que volen ser mares

No és dolorós, però poden existir algunes molèsties quan es duen a terme els procediments mèdics, però no experimentaràs dolor. Sempre estaràs acompanyada del nostre equip mèdic, que vetllarà pel teu benestar.

Sí, sempre es requerirà recórrer a un banc de semen per comptar amb un donant.

No. Per llei, a Espanya la donació de semen i òvuls és totalment anònima. Conseqüentment, en els tractaments de reproducció assistida per a parelles homosexuals es requerirà fer ús d’un banc de semen de donants anònims. A IVFforYOU tots els nostres donants se sotmeten a controls mèdics i psicològics molt exhaustius i les seves mostres de semen són analitzades per garantir-ne la qualitat.

Dependrà totalment del tractament recomanat pels especialistes i l’escollit per les pacients. En el cas particular del Mètode ROPA, també hi influirà l’estat mèdic de les dues dones que participin en el procés. La taxa d’èxit de la tècnica ROPA al nostre centre és de 85% per cicle.

En el cas de la dona que se sotmet a l’estimulació ovàrica, els medicaments poden tenir algun efecte secundari lleu, com ara mals de cap, inflor, dolor abdominal, o nàusees.

La Reproducció Assistida per a parelles homosexuals d'homes a Espanya

Tal com hem comentat en aquest article, la Reproducció Assistida ha anat avançant per oferir cada cop més possibilitats d’acostar l’embaràs a parelles homosexuals.

Fins ara hem parlat de les diferents alternatives que tenen les parelles de lesbianes per ser mares, però i les parelles homosexuals formades per homes?

A Espanya, legalment no és permès recórrer a la gestació subrogada. Per això, actualment, la reproducció assistida no ofereix una alternativa a les parelles d’homes homosexuals perquè puguin ser pares.

Si tu i la teva parella esteu buscant una clínica per ser mares, us convidem a que ens escriviu i reserveu una cita informativa. La primera visita amb els nostres experts és gratis i estarem encantats de recomanar-vos el millor tractament per a vosaltres!

Últims posts

Tractaments destacats

Pide una cita gratuita

Rellena el formulario y nos pondremos en contacto contigo para concretar una cita con un experto.

Demana cita gratuïta

Omple el formulari i ens posarem en contacte amb tu per concretar una cita amb un expert.