Què és la Inseminació Artificial

La Inseminació Artificial és una tècnica molt utilitzada en la reproducció assistida, ja que és un dels tractaments amb què es pot assolir l’embaràs.

En aquest article t’explicarem què és la inseminació artificial, com es realitza, quines cures ha de tenir la pacient, quins són els seus avantatges i desavantatges, i, finalment, quant costa aquest tractament a Espanya.

En què consisteix la Inseminació Artificial?

La Inseminació Artificial és també coneguda com a inseminació intrauterina, i consisteix a dipositar una mostra de semen, prèviament capacitada al laboratori, a l’úter de la pacient, quan està ovulant.

L’esperma pot ser de la parella o d’un donant. En cas que sigui de la parella, es parla d’una Inseminació Artificial Conjugal (IAC). Si, per contra, cal el semen d’un donant, parlem d’una Inseminació Artificial amb Donant (IAD).

Les inseminacions artificials amb donant de semen requereixen que el centre de reproducció assistida hi tingui accés o tingui el seu propi banc de semen per a seleccionar el donant i preparar la mostra que s’utilitzarà per a la inseminació. Tenir un banc de propi esperma facilita i agilitza tot el procés d’inseminació per a la pacient. Per això, et recomanem que quan estiguis considerant centres mèdics, et fixis si compten internament amb aquest servei o si l’externalitzen.

Com es fa una Inseminació Artificial?

Una inseminació artificial està composta de diferents fases, cadascuna de les quals és primordial per incrementar les probabilitats d’embaràs.

Si bé cada centre de reproducció assistida et pot oferir diferents tipus de seguiment en el procés de la inseminació artificial, aquí t’expliquem quin seria el seguiment complet que realitzem a IVFforYOU.

Fases d'una Inseminació Artificial

1- Proves diagnòstiques

Cada pacient és un món. Per això, és fonamental que abans d’iniciar qualsevol tractament facis algunes proves per conèixer el teu estat reproductiu.

En aquesta primera etapa, els experts avaluaran el teu historial mèdic. I, en cas que vulguis sotmetre’t a una Inseminació Artificial Conjugal, també avaluaran el de la teva parella.

Aquí es determinarà si cal fer algun tractament particular, o si pots continuar amb el procés i iniciar l’estimulació ovàrica.

2- Estimulació ovàrica

La fase d’estimulació ovàrica serà decisiva per a l’èxit de la inseminació.

Per estimular la producció ovàrica i el desenvolupament fol·licular, el procediment es basa en la injecció d’hormones que incrementen la maduració de fol·licles ovàrics i ajuden a obtenir el major nombre possible d’ovòcits. Les hormones per a l’estimulació ovàrica s’administren en dosis baixes per evitar possibles embarassos múltiples.

Amb el tractament s’intenta que es desenvolupin fins a la maduresa completa d’1 a 4 fol·licles, depenent de l’edat de la pacient i del nombre de cicle en què es trobi.

Durant tot aquest procés -que dura entre 10 i 12 dies- es fa un seguiment complet de la teva resposta a l’estimulació.

3- Selecció i preparació de la mostra de semen

Un cop s’hagi fet l’estimulació ovàrica i hagi arribat el dia de la inseminació artificial, es prepararà la mostra d’esperma al laboratori.

En aquest punt, s’analitzarà la mostra del donant o de la teva parella, i se seleccionaran aquells espermatozoides de millor qualitat i mobilitat, ja que són els que tindran més probabilitats de fecundar l’òvul.

En el cas que la mostra sigui de la teva parella i ja estiguin seleccionats els millors espermatozoides, es procedirà a cultivar-los en una cànula especial per eliminar-ne els de menor qualitat, o descartar els que, finalment, no serveixen.

Si la mostra és d’un donant, el procés és més simple ja que cal descongelar, processar i preparar la mostra per a la inseminació.

4- Inseminació Artificial

Finalment, quan la mostra de semen està totalment llesta, es procedeix a introduir-la a l’úter.

Per a aquest procés no cal sedació ni passar per quiròfan, ja que dura 15 minuts aproximadament, i és totalment indolor.

La teva primera visita de Reproducció Assistida gratis

Cures després de la Inseminació Artificial

Després de la inseminació artificial, no cal que tinguis cap cura en particular i pots continuar amb la teva rutina diària.

Segons cada cas, els experts poden recomanar la ingesta d’algun tipus de medicació específica. Això sempre serà comunicat prèviament per l’equip mèdic que hagi dut a terme la inseminació.

Després d’aproximadament 15 dies des de la inseminació, et podràs fer el test d’embaràs.

Avantatges i desavantatges de la Inseminació Artificial

Avantatges de la Inseminació Artificial

-Tècnica poc invasiva i senzilla de fer

-Procés indolor per a la pacient

– Tècnica de reproducció assistida de baix cost

-Estimulació ovàrica lleu vs. altres tractaments

-Embaràs possible sense necessitat de tenir una parella masculina

Desavantatges de la Inseminació Artificial

-Riscos d’embaràs múltiple

-Riscos d’embaràs ectòpic

-Possible hiperestimulació ovàrica (molt poc probable, menor al 0,1%)

-Cal que la pacient passi per alguns requisits (edat, funcionalitat de les trompes, entre d’altres)

Quant costa una Inseminació Artificial?

Els preus d’una inseminació artificial poden variar entre un centre de reproducció assistida i un altre. A manera referencial, els preus a Espanya ronden entre els 900€ fins els 1.500€.

El preu variarà depenent de si fas una inseminació amb semen de donant o amb l’esperma de la teva parella, a més dels medicaments i les proves que et recomanin.

A IVFforYOU, la inseminació artificial costa 950€ i tens la possibilitat de finançar el teu tractament sense interessos. Pots triar els terminis i tindre clar el cost de cada mensualitat.

Si busques un centre de reproducció assistida per dur a terme la teva inseminació artificial, et convidem a contactar-nos, la primera visita amb els nostres experts és gratuïta!

Últims posts

Tractaments destacats

Pide una cita gratuita

Rellena el formulario y nos pondremos en contacto contigo para concretar una cita con un experto.

Demana cita gratuïta

Omple el formulari i ens posarem en contacte amb tu per concretar una cita amb un expert.