Què és l’adopció d’embrions

L’adopció d’embrions, també coneguda com a embrioadopció o donació d’embrions, és una tècnica que es recomana quan una dona (o tots dos membres de la parella) no pot aconseguir l’embaràs amb els seus propis gàmetes.

En aquest article, els experts d’IVFforYOU t’explicaran en què consisteix l’adopció d’embrions, com es duu a terme, la diferència entre adopció i donació d’embrions, quins són els avantatges d’una embrioadopció i, finalment, quin preu té a Espanya.

En què consisteix l'adopció d’embrions?

En una Fecundació In Vitro, una pacient se sotmet a una estimulació ovàrica amb la finalitat d’obtenir el major nombre d’òvuls de qualitat per a la posterior fecundació i implantació a l’úter. A Espanya, per llei, es permeten transferir fins a tres embrions per cicle; de la resta, aquells de bona qualitat, -coneguts com a embrions sobrants- podran ser vitrificats per donar-los la destinació desitjada, sempre dins del que marca la llei.

Una de les destinacions escollides per les parelles és la vitrificació dels embrions, per si en un futur volen tornar a ser pares. D’altra banda, també hi ha la possibilitat que els embrions sobrants es donin i siguin congelats per, posteriorment, ser adoptats per altres parelles i utilitzar-los en tractaments de reproducció assistida.

L’adopció d’embrions és una alternativa molt bona per a aquells casos en què la dona (o tots dos membres de la parella) presenta dificultats per obtenir un embaràs amb els seus propis oòcits o espermatozoides. També en absència duna parella masculina o si s’han realitzat prèviament cicles de Fecundació in Vitro amb els propis òvuls sense èxit.

Aquesta alternativa és igualment una opció per a aquelles parelles que han detectat una incompatibilitat genètica després d’un estudi previ i tenen possibilitats de transmetre malalties als fills.

La teva primera visita de Reproducció Assistida gratis

El pas a pas d'una transferència embrionària

En general, el procés d’aquesta tècnica és força curt i ronda al voltant de les dues setmanes des de l’inici del tractament hormonal fins que es realitza la transferència embrionària.

El procediment de l’embrioadopció consta de, principalment, 5 fases:

Estudi ginecològic

1

Preparació de l'endometri

2

Selecció de l'embrió

3

Transferència embrionària

4

Test d'embaràs i ecografia de control, en cas de gestació

5

Aquesta primera etapa és el punt de partida de la pacient: s’estudia l’historial mèdic, se’n fan proves i s’avaluen els motius pels quals s’està recorrent a un tractament de reproducció assistida. Aquí es valorarà tant la pacient com la seva parella, en cas de tenir-la, i se’ls guiarà amb el tractament que es consideri més apropiat.

En aquesta fase, es prepararà l’úter de la pacient per rebre els embrions. Per fer-ho, l’equip de ginecòlegs pautarà un tractament hormonal que s’haurà de dur a terme quan estigui menstruant.

El tractament hormonal podrà variar lleument segons la clínica prescriptora: en alguns casos, consisteix en el subministrament d’estrògens i la progesterona en format oral per aconseguir que l’endometri tingui un gruix adequat per afavorir la implantació. En altres, els estrògens podran ser subministrats a través de pegats cutanis i comprimits vaginals.

L’evolució de l’endometri es monitoritza mitjançant controls ecogràfics.

A IVFforYOU, el nostre equip d’embriòlegs s’encarrega de la selecció de l’embrió. Per assegurar que es transfereixen a l’úter matern únicament aquells que no presenten anomalies cromosòmiques i amb més possibilitats d’implantar, recomanem el Test Genètic Preimplantacional (PGT) o l’anàlisi genètica dels embrions per a l’estudi de tots els cromosomes. Així, augmenten les possibilitats d’embaràs, s’eviten les fallades d’implantació i els avortaments o les alteracions cromosòmiques.

A l’hora de seleccionar i desvitrificar l’embrió que es transferirà, els embriòlegs tenen en compte les característiques físiques dels pacients en termes generals (raça), a més d’altres criteris, com ara la morfologia.

La transferència embrionària, generalment, es fa el mateix dia que la descongelació i la selecció de l’embrió.

Tot i que la llei espanyola permet transferir un màxim de tres embrions, a IVFforYOU transferim un únic embrió en el 90% dels casos. D’aquesta manera, disminueixen els riscos d’embaràs múltiple, amb els problemes consegüents que això pot comportar tant per a la mare com per als nadons.

El procediment de transferència en si és senzill i indolor. Per fer-ho, guiant-se amb un petit catèter, el ginecòleg dipositarà l’embrió a l’úter de la dona a través del coll uterí.

Un cop hagin passat entre 10 i 14 dies des de la transferència embrionària, es pot fer un test d’embaràs. A IVFforYOU efectuem una anàlisi sanguínia que ens permetrà confirmar amb més certesa l’èxit de la transferència.

En cas d’obtenir un resultat positiu, podràs fer el seguiment del teu embaràs fins a la primera ecografia al nostre centre.

Taxes d'èxit de l'adopció d'embrions

Tot i que la salut reproductiva de la futura mare és important, en una adopció d’embrions, la taxa d’èxit dependrà en gran part de la qualitat de l’embrió transferit. En general, les taxes d’èxit d’aquesta tècnica de Reproducció Assistida giren entorn entre el 40 i 50% aproximadament. A IVFforYOU estem per sobre de la mitjana, amb una taxa d’èxit del 57% per transferència embrionària.

0%
Taxa d'embaràs a IVFforYOU
per transferència embrionària

Diferències entre l'adopció i la donació d'embrions

Es parla de donació quan una parella o una dona sola dona expressament i per escrit els seus embrions sobrants perquè altres persones puguin utilitzar-los en els seus tractaments de reproducció assistida.

D’altra banda, parlem d’adopció quan els embrions sobrants del tractament de fecundació in vitro d’una dona o parella han quedat custodiats legalment pel centre perquè els pares no han escollit cap destinació per a ells. Aquests embrions poden ser utilitzats per altres persones, tal com passa amb la donació.

El tractament és el mateix i la diferència només és legal.

Avantatges i desavantatges d'una embrioadopció

Quin és el preu de l’adopció d’embrions a Espanya?

L’adopció d’embrions és una tècnica de cost més baix en comparació amb altres tractaments de reproducció assistida.

Particularment, el preu de l’embrioadopció pot variar segons la clínica de reproducció assistida, així com allò que s’inclogui dins del tractament.

A IVFforYOU el preu de l’adopció d’embrions és de 2.400€ i inclou:

– Costos del laboratori de Fecundació In Vitro on estan criopreservats els embrions

– Desvitrificació dels embrions congelats

– Anàlisi morfològica i selecció dels embrions

– Transferència dels embrions seleccionats

– Hospitalització ambulatòria

– Test d’embaràs

– Seguiment de l’embaràs fins a la primera ecografía

Preguntes freqüents de l'adopció i la donació d'embrions

Sí: si després d’un tractament de Fecundació In Vitro disposes d’embrions sobrants, considerats de bona qualitat per l’equip mèdic, els pots donar perquè una altra dona o parella se’n beneficiï. Si prefereixes donar-los a la investigació, també ho pots fer.

Aquesta tècnica és un procediment segur i sense possibles afectacions per a les persones que reben els embrions.

La transferència en si és un procediment força ràpid, simple i indolor (no necessita anestèsia), ja que el metge introdueix l’embrió a l’interior de l’úter de la pacient utilitzant un petit catèter o cànula a través del coll uterí, guiat per ecografia. Un cop finalitzada la transferència, la pacient pot reposar uns minuts a la consulta per després seguir amb la seva vida normal, intentant evitar activitats físiques que impliquin un esforç considerable.

Quan es vitrifiquen els embrions, l’edat de la dona no pot superar els 35 anys i l’home, els 50. Comptar amb un bon estat general de salut. Absència d‟antecedents personals i familiars de malalties genètiques. Serologies negatives de les principals malalties de transmissió sexual (ETS).

Sí. Segons dictamina la llei espanyola referida a la reproducció humana assistida, la donació d’embrions és totalment anònima i els donants signen un consentiment per establir que renuncien al dret filial.

Sí. A Espanya, la donació/adopció anònima d’embrions està avalada per la Llei de reproducció assistida.

Si cerques una clínica de fertilitat a Barcelona per informar-te dels diferents tractaments de Reproducció Assistida, et convidem a escriure’ns, la primera visita amb els nostres experts és gratuïta!

Últims posts

Tractaments destacats

Pide una cita gratuita

Rellena el formulario y nos pondremos en contacto contigo para concretar una cita con un experto.

Demana cita gratuïta

Omple el formulari i ens posarem en contacte amb tu per concretar una cita amb un expert.